składniki na ciasto:
250 mąki
150 g masła
1 jajo
150 g cukru pudru
wykonanie:
Mąkę siekamy nożem z masłem, cukrem i jajkiem. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie równe części, schładzamy ok. 30 min. w lodówce.
Dwie jednakowe blachy wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy na nie rozwałkowane ciasto kruche, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min. w temp. 160-180 st. C.
składniki na masę serową:
1000 g tłustego sera
250 g cukru pudru
120 g masła
5 jajek
opcjonalnie: bakalie, aromat
wykonanie:
Masło ucieramy z żółtkami i cukrem. Do masy jajecznej dodajemy dwukrotnie zmielony ser, mieszamy. Białka ubijamy na pianę i mieszamy z masą serową.
masa makowa:
850 g maku z puszki
Na podpieczone ciasto kruche wykładamy gotową masę makową. Na nią wykładamy masę serową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni C ok. 45 min.
składniki masę jabłkową:
1100 g jabłek kwaśnych
1/2 szkl cukru
1 galaretka o smaku cytrynowym
wykonanie:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce zostawiając dwie sztuki, które kroimy w kostkę. Starte jabłka dusimy z cukrem na marmoladę. Pod koniec duszenia dodajemy jabłka pokrojone w kostkę. Następnie wsypujemy galaretkę, mieszamy.
Na upieczone ciasto makowo-serowe wykładamy uduszone jabłka, rozprowadzamy równomiernie i przykrywamy upieczonym ciastem kruchym.
Wierzch ciasta makowo serowo jabłkowego polewamy polewą czekoladową i dekorujemy wg. upodobań
pięknie się prezentuje! Taka zgrabna kostka! Na pewno jest pyszne!
Dziękuję 🙂 bardzo smaczne ciasto 😉
Witam, Ciasto kruche pieczemy 15 min., po czym na jedno ciasto kruche wykładamy masy i znowu pieczemy. A co z drugim, którym przykrywamy? Już nie pieczemy?
Pieczemy tak jak jest napisane na samym początku „ciasto, dzielimy na dwie równe części… i pieczemy w dwóch jednakowych blachach”. Przykrywamy upieczonym ciastem. Pozdrawiam
Czyli jeden placek piecze sie tylko 15 min?
Tak, jeden piecze się ok. 15 min., przynajmniej w moim piekarniku 🙂
A jabłka gorące na ciepły ser wyłożyć?
Zrobiłam to ciacho, super smaczne, ale niestety masa makowa i sernik nie trzymały się kupy i do tego rozmiekczyły kruche ciasto. Co poszło nie tak…?masa makowa bakaland
Dodam ze trzymalam nawet troche dłużej w piekarniku.