ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami

5142

 

składniki na ciasto:
100 g mąki
100 g cukru
4 jajka
125g masła
200 g czekolady gorzkiej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

dodatkowo:
1/2 szkl naparu z kawy

wykonanie:
Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej i ostawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy z solą, następnie, gdy białka będą ubite dodajemy stopniowo żółtka oraz cukier i cały czas ubijamy. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy np. drewnianą łyżką.
Na końcu dodajemy przestygniętą masę czekoladową i również delikatnie mieszamy do połączenia. Masę przekładamy do blaszki (21 x 25,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia i przekrawamy na dwa blaty.

składniki na krem:
200 g suszonych śliwek
100 ml spirytusu
3 żółtka
375 ml mleka
50 g cukru
30 g mąki ziemniaczanej
275 g masła
2 łyżki kakao
opcjonalnie: ok. 30 g bez

wykonanie:
Śliwki zalewamy alkoholem i odstawiamy pod przykryciem najlepiej na noc. Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałej części mleka dokładnie mieszamy mąkę oraz żółtka i wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy i mieszamy aby nie powstały grudki, aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mikserem ucieramy miękkie masło na puch i dodajemy stopniowo zimny budyń a na końcu kakao. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy pokrojone w kostkę śliwki oraz skruszone bezy i przekładamy nią naponczowane ciasto. Wierzch i boki smarujemy pozostałą częścią masy. Całość schładzamy w lodówce.

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here