składniki na ciasto kruche:
1 szklanka mąki
30 g cukru
1 jajko
50 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy na stolnicy. Dodajemy masło, jajko oraz śmietanę, siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wkładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy na złoty kolor w 180 st. C. przez ok. 20 min.
składniki na masę serową:
1000 g sera białego zmielonego trzykrotnie lub gotowego w wiadereczku
120 g masła
200 g cukru
1 opakowanie galaretki wiśniowej
1 opakowanie galaretki truskawkowej
wykonanie masy serowej:
Galaretki rozpuszczamy w misce w 2 szkl gorącej wody i odstawiamy do czasu lekkiego stężenia. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do naczynia miksującego wlewamy masło, dodajemy ser, cukier i ucieramy na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy lekko stężałą galaretkę i miksujemy, aż masa stanie się aksamitna.
Na upieczone ciasto wylewamy masę serową odstawiamy do lekkiego stężenia.
wierzch ciasta:
500 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki myjemy, kroimy na połówki
Gdy masa serowa stężeje, układamy na niej truskawki i zalewamy chłodną galaretką truskawkową.
jaka smietane uztlas, slodka czy kwasna.
Do ciasta dodaję kwaśnej śmietany.