rolada kakaowa z kremem malinowym

2694

składniki na ciasto biszkoptowe:
100 g mąki
190 g cukru
5 jajek
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia blaszki o o wymiarach 35×35 cm. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 20 – 25 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto lekko studzimy, przekładamy na ściereczkę, usuwamy papier i razem ze ściereczką zwijamy w roladę. Odstawiamy do ostygnięcia.

składniki na krem malinowy:
250 g zmiksowanych malin
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki
4 łyżeczki żelatyny
60 ml ciepłej wody
3 – 4 łyżki cukru pudru

wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy ją do miksowanych malin i mieszamy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Serek mascarpone miksujemy, stopniowo dodajemy ubitą śmietanę a następnie maliny. Wszystko miksujemy do połączenia się składników.

Biszkopt delikatnie rozwijamy. Rozprowadzamy krem i ponownie zwijamy w roladę. Całość zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub dowolnie dekorujemy. (inspiracja z przepisu s. Anastazji)

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here