kruche ciasto z grzybami

3669


składniki na ciasto:

200 g mąki
100 g zimnego masła
3 – 4 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, sól oraz masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy stopniowo śmietanę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na kształt koła i przekładamy do natłuszczonej foremki do tary. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w 190 st. C przez ok. 15 min. do zrumienienia.

składniki na nadzienie:
400 g grzybów (w moim przypadku są to maślaki)
100 g żółtego sera
100 g żółtego sera wędzonego
1 cebula
1 jajko
200 g kwaśnej śmietany
2 – 3 ząbki czosnku
sól, pieprz

wykonanie:
Grzyby oczyszczamy, obieramy i koimy w paski. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przekładamy na rozgrzaną z tłuszczem patelnię i podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, grzyby, doprawiamy solą i dusimy całość ok. 15 min. Sery ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy ze śmietaną oraz roztrzepanym jajkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Na podpieczone ciasto wykładamy grzyby i zalewamy je masą serowo śmietanową. Całość pieczemy w 190 st. C przez ok. 15 – 25 min., do zrumienienia się.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here