składniki:
380 g mąki
100 g cukru pudru
220 g masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
parę kropli olejku migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
ok. 1/2 szkl migdałów
czerwony lukier
wykonanie:
Migdały zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 min. Następnie obieramy ze skórki i przepoławiamy wzdłuż. Wszystkie składniki oprócz migdałów przekładamy na stolnicę, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części, wkładamy do woreczków i umieszczamy w lodówce na ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy jedną część, dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy paluchy (grubości swoich lub troszkę cieńsze 😉 ) Na jednym końcu wciskamy połówkę migdała, delikatnie nacinamy linie w na „zgięciach” i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wkładamy z blaszką do lodówki na ok. 15 min.. a następnie pieczemy w 190 st. C przez ok. 10 min. Upieczone odstawiamy do wystudzenia i dekorujemy lukrem. Z drugą częścią ciasta robimy tak samo.
Świetny pomysł na haloween! 🙂
są mega prawdziwe:P
Fajnie, że jednak komuś się podobają 😉
Są przepyszne 🙂 przepis super akurat na Halloween .
Brrr! Przerażające! 🙂