składnik na ciasto czekoladowe:
170 g mąki
175g cukru
100 g masła
150 ml mlek
2 jajka
30 ml rumu
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
50 g kakao
50 g gorzkiej czekolady
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy kawę mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia się kawy, zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą. W ganku umieszczamy miękkie masło i miksujemy z cukrem na gładką masę. Dodajemy rum i miksujemy do połączenia. Dodajemy jajka i miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki oraz mleko z kawą i mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Na końcu dodajemy startą czekoladę i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) o średnicy 22 cm. Pieczemy przez ok. 40 – 50 min. w 160 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawimy ciasto do wystudzenia. Następnego dnia przekrawamy na dwa blaty.
składniki na masę chałwową:
200 g chałwy waniliowej
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki 30%
dodatkowo:
200 g dżemu z czarnej porzeczki
wiórka czekoladowe
wykonanie:
Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy drobniutko pokruszoną chałwę. Całość podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie zestawiamy z ognia, odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia do naczynia wkładamy schłodzony serek mascarpone, rozmiksowujemy go, dodajemy masę chałwową i miksujemy tylko do połączenia się składników ( nie za długo aby masa się nie ścięła).
Na pierwszy blat rozsmarowujemy dżem porzeczkowy a następnie 2/3 masy chałwowej. Przykrywamy drugim krążkiem. Wierzch i boki smarujemy pozostałą częścią masy i posypujemy wiórkami czekoladowymi. Ciasto schładzamy w lodówce. (inspiracja z przepisu znalezionego mojewypieki. com)
piękne ciasto!
polecam 🙂