tureckie półksiężyce

7967


składniki na ciasto:

70 g mąki
100 g orzechów, zmielonych (np. 50 g orzechów włoskich + 50 g migdałów)
150 g cukru pudru
150 g masła, miękkiego
5 jajek
50 g kakao
1 szczypta soli
dodatkowo:
rum do skropienia ciasta

wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Masło miksujemy mikserem, dodajemy stopniowo cukier puder i miksujemy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z kakao oraz zmielonymi orzechami i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec w osobnym naczyniu ubijamy białka z solą na sztywno i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min. w 170 st. C. Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto skrapiamy rumem i polewamy lukrem. Następnie gdy lukier zacznie zastygać przy pomocy np. okrągłej foremki lub szklanki wycinamy półksiężyce.

składniki na lukier:
200 g cukru pudru
50 ml rumu

wykonanie:
Cukier ucieramy z rumem na gładką masę.

tureckie_ks1

tureckie_ks2

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here