składniki na ciasto:
560 g mąki
200 g cukru pudru
150 g masła
2 jaja
2 łyżki miodu
2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cynamonu
2 płaskie łyżeczki sody
wykonanie:
Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, przyprawę do piernika, kakao, cynamon oraz sodę, mieszamy razem wszystkie składniki, dodajemy masło i siekamy nożem.
Następnie dodajemy miód, jajka oraz śmietanę, zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części, rozwałkowujemy, wykładamy na blaszki (20cmx35cm) wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor.
składniki na masę:
750 ml mleka
200 g cukru
8 łyżek kaszy manny
200 g masła
opcjonalnie: 2 kieliszki pomarańczówki
wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem, do pozostałego mleka wsypujemy kaszę mannę, mieszamy. Do wrzącego mleka wlewamy kaszę mannę, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy, dodajemy po łyżce ugotowanej kaszy do uzyskania puszystej masy. Do gotowej masy wlewamy pomarańczówkę, mieszamy.
ponadto:
1 słoik powidła śliwkowego
lub
500 g dżemu z czarnej porzeczki,
100 g kandyzowanych owoców czarnej porzeczki
polewa czekoladowa
wykonanie ciasta:
placek miodowy-pół powidła lub dżemu,połowa kandyzowanych owoców-połowa masy-placek miodowy-pół powidła lub dżemu, połowa kandyzowanych owoców-druga połowa masy-placek miodowy.
Na ciasto wylewamy polewę czekoladową i dowolnie dekorujemy.
moje ulubione ciasto!
Jest pyszne, a jeszcze lepsze jak parę dni po leżakuje 😉