składniki na masę makową:
500 g maku
100 g masła
2 jaja
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie: bakalie, aromat migdałowy
wykonanie:
Mak płuczemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc do namoczenia. Odsączamy z wody i przepuszczamy trzykrotnie przez maszynkę. Masło roztapiamy i wlewamy do zmielonego maku. Jajka wbijamy do naczynia i ubijamy wsypując partiami cukier. Ubite jajka wlewamy do maku, dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
składniki na ciasto drożdżowe:
60 g drożdży
3 łyżki kwaśnej śmietany
500 g mąki
250 g masła
100 g cukru pudru
2 całe jaja
2 żółtka
szczypta soli
wykonanie:
Drożdże mieszamy ze śmietaną i odstawiamy do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypujemy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem oraz szczyptą soli, dodajemy masło i dokładnie siekamy nożem. Dodajemy jajka, żółtka oraz rozczyn, wyrabiamy gładkie ciasto i dzielimy na 3 równe części. Pierwszą część wałkujemy, smarujemy białkiem i wykładamy połowę masy makowej. Rozprowadzamy masę równomiernie i przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta, smarujemy białkiem, wykładamy drugą część maku i przykrywamy rozwałkowaną trzecią częścią ciasta.
Odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 min. w temp. 160 st. C.