składniki na ciasto:
500 g mąki
70 g cukru pudru
90 g miodu, płynnego
120 g kwaśnej śmietany
1 jajko
80 g masła
10 g sody
wykonanie:
Mąkę z sodą przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, mód, jajko, masło i siekamy wszystko nożem. Następnie dodajemy śmietanę, ponownie siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na równe blaty (wielkości blaszki; 21 x 25,5 cm ) Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
orzechy w miodzie:
120 g orzechów włoskich
30 g migdałów
50 g miodu
80 g cukru
60 g masła
wykonanie:
Orzechy wraz z migdałami umieszczamy w misce, zalewamy gorącą wodą a następnie odcedzamy i siekamy. W rondelku na małym ogniu podgrzewamy miód, masło oraz cukier, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy posiekane orzechy, mieszamy a następnie jeszcze gorącą masę, dzielimy na 3 części i wykładamy na każdy z blatów. Każdy blat pieczemy przez ok. 10 – 15 min w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
składniki na krem:
500 ml mleka
25 g cukru
100 g kaszy manny
180 g masła, miękkiego
wykonanie:
400 ml mleka zagotowujemy, w pozostałym mleku namaczamy kasze mannę, dodajemy ją do gotującego się mleka i gotujemy na małym ogniu do całkowitego zgęstnienia, cały czas mieszając. Po ugotowaniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy, dodajemy cukier i miksujemy na puszysty krem. Dodajemy stopniowo zimną kasze mannę i miksujemy. Gotowym kremem przekładamy miodowe blaty. Całość schładzamy w lodówce. Ciasto najlepiej smakuje na trzeci dzień po przełożeniu. (inspiracja z przepisu znalezionego kuchnialidla.pl)