pierniczki brukowce

2781

składniki:
500 g mąki
50 g masła
100 g miodu
170 g cukru + 2 łyżki
1 jajko
15 g przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
ok. 70 ml wody
dodatkowo:
twarda marmolada
lukier kawowy

wykonanie:
w rondelku umieszczamy 2 łyżki cukru, podgrzewamy na małym ogniu aż cukier się skarmelizuje. Ostrożnie wlewamy wodę, mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się karmelu. Następnie dodajemy miód, przyprawę oraz pozostały cukier, cały czas podgrzewając, mieszamy do rozpuszczenia się cukru i odstawiamy do wystudzenia. W osobny naczyniu lub na stolnicy mieszamy mąkę z sodą, dodajemy jajko oraz masło i siekamy nożem. Wlewamy wystudzony miód i wyrabiamy gładkie ciasto (na początku zagniatania będzie bardzo kruche). Z gotowego ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, robimy w nich dołek, nakładamy marmoladę, sklejamy i ponownie formujemy kulkę. Układamy na blaszce (33x26cm) wyłożonej papierem do pieczenia  w odstępach 0,5 cm. Pieczemy przez ok. 15 – 20 min. w 180 st. C. Po upieczeniu lukrujemy.

składniki na lukier kawowy:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 szkl cukru pudru
3 łyżki gorącej wody

wykonanie:
Kawę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i mieszamy do uzyskania gładkiego lukru. Jeśli chcemy aby lukier był gęstszy dodajemy więcej cukru pudru natomiast jeśli chcemy aby był rzadszy dodajemy więcej wody.

brukowce

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here