
składniki:
200 g mąki orkiszowej lub pszennej
160 g cukru
3 jajka
155 g masła, miękkiego
2 łyżki śmietany
sok z 1 małej cytryny
*otarta skórka z 1 i 1/2 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajmy trochę mąki, śmietanę oraz całe masło i miksujemy. Następnie dodajemy pozostałą część mąki, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (cm), wyłożonej samo dno papierem do pieczenia, boki posmarowane masłem. Pieczemy przez ok. 40 min. do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i polewamy lukrem.
*Skórkę cytryny sparzamy, szorujemy a następnie ścieramy tylko wierzchnią część (żółtą) na tarce o małych oczkach.
Ładni Ci wyszło 🙂
Dziękuję 🙂
Aż ślinka cieknie 🙂