ciasto z rabarbarem

4240

składniki:
300-400 g rabarbaru
100 g cukru
100 g mąki orkiszowej
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g masła, zimnego
cukier puder do posypania

wykonanie:
Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę orkiszową łączymy z mąką ziemniaczaną. Przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Tortownicę (22 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Przekładamy do niej ciasto i wykładamy rabarbar. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach masło i równomiernie je rozkładamy. Całość oprószamy 1- 2 łyżkami cukru pudru. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 50-60 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z tortownicy i odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem jeszcze oprószamy cukrem pudrem.

ciasto_z_rabarbarem1

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here