składniki:
190 g mąki orkiszowej
50 g czekolady deserowej lub gorzkiej
120 g cukru
30 g kakao
1 jajko
120 ml mleka słodkiego
250 ml mleka kwaśnego
60 ml oleju
1 łyżka dżemu
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
2 galaretki wiśniowe
400 g owoców: porzeczki czerwone, czarne, truskawki, czereśnie, jagody
700 ml gorącej wody
wykonanie:
Mleko podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. W innym naczyniu miksujemy jajko z cukrem. Wlewamy olej, kwaśne mleko, przestudzone mleko czekoladowe oraz dżem i miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy mąkę przesianą z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą i mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Przelewamy ciasto do tortownicy (ok. 23 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia samo dno. Pieczemy przez ok. 35 – 40 min. w 160 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu Odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Gdyby ciasto wyrosło z górką to ścinamy ją delikatnie nożem lub odwracamy jeszcze ciepłe „do góry nogami” i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone ciasto ponownie umieszczamy w tortownicy. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia, dodajemy owoce, mieszamy i wykładamy na ciasto. Całość umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.
Prezentuje się fantastycznie – a do tego jest bezglutenowe !
Dziękuję 🙂 I jest bardzo łatwe 🙂
jakie to mleko słodkie, a jakie kwaśne?
Wg mnie mleko słodkie to takie prosto od krowy a mleko kwaśne to inaczej skwaszone czy zsiadłe mleko 🙂
Czy można użyć coś innego jak kwaśne mleko…u nas nie ma….
kefirem 🙂