składniki:
300 g mąki orkiszowej lub pszennej
100 g cukru
150 g masła, schłodzone
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
500 g śliwek
40 g posiekanych migdałów
cukier puder do oprószenia
wykonanie:
Śliwki przekrawamy na pół i usuwamy z nich pestki. Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z cukrem, cynamonem oraz jajkiem. Dodajemy masło, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do foliowego woreczka o schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, jedną wylepiamy dno tortownicy (24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia). Ciasto podpiekamy w 180 st. C. Następnie na podpieczone ciasto wykładamy równomiernie śliwki, ścieramy na nie część pozostałego ciasta, posypujemy posiekanymi migdałami i ścieramy pozostałą część ciasta. Całość pieczemy, aż ciasto się zrumieni. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.