składniki na biszkopt z 2 jaj:
40 g mąki
75 g cukru
2 jajka (osobno białka i żółtka)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno,dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając, dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy przesiane mąki i mieszamy przy pomocy szpatułki.
Ciasto przekładamy do tortownicy (23-24cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30-35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
składniki na mus malinowy:
500 g malin
250 g serka mascarpone
350 g śmietany 30%
110 g cukru
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
2 galaretki malinowe
200 ml gorącej wody
dodatkowo:
1 galaretka malinowa
400 ml gorącej wody
wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w 200 ml wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. W rondelku umieszczamy maliny, cukier oraz sok z cytryny. Całość mieszamy, aż rozpuści się cukier, zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia i miksujemy blenderem, lub jeśli nie przepadamy za pestkami przecieramy przez sitko, odstawiamy do wystudzenia. Następnie łączymy tężejącą galaretkę z musem malinowy. Śmietankę miksujemy na sztywno, dodajemy ją do rozmiksowanego mascarpone. Dodajemy stopniowo mus połączony z galaretką mi miksujemy na małych obrotach na jednolitą masę. Całość wylewamy na wystudzony biszkopt umieszczony w tortownicy. Wstawiamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia masy. Gdy masa zastygnie na wierzch wylewamy rozpuszczoną i lekko tężejąca galaretkę malinową. Ponownie całość umieszczamy w lodówce i pozostawiamy do całkowitego stężenia galaretki. Ciasto przechowujemy w lodówce.