udka pieczone z ziemniaczkami

2016

składniki:
4 udka kurczka
6 ząbków czosnku
1 cebula
ok. 100 ml oleju, oliwy
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
suszony rozmaryn
sok z 1/2 cytryny
ok. 1000 g małych ziemniaczków

wykonanie:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy olej z papryką, solą, pieprzem, rozmarynem, czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Udka myjemy, zalewamy je przygotowaną marynatą, dokładnie nacieramy nią i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Ziemniaki obieramy, jeśli są większe to kroimy na mniejsze. Cebule obieramy, kroimy w piórka i dodajemy wraz ziemniaki do mięsa. Wszystko razem mieszamy, tak aby się pokryło marynatą. Całość przekładamy na blaszkę. Pieczemy w 200 st. C przez ok. 60 -90 min.

udka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here