składniki:
100 g czekolady gorzkiej
250 g mąki orkiszowej lub pszennej
150 g cukru pudru
240 ml maślanki
100 ml oleju
2 jajka
2 łyżki kakao
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody
dodatkowo do dekoracji:
polewa czekoladowa
posiekane orzechy
wykonanie:
Czekoladę siekamy. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, sodą, kakao oraz przyprawą do piernika. W osobnym naczyniu miksujemy olej z maślanką oraz jajkami. Do zmiksowanych składników przesiewamy suche składniki i mieszamy np. szpatułką tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej keksówki (ok. 25x10cm). Pieczemy w 175 st. C przez ok. 60 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i dowolnie dekorujemy.