ciasto słodka teściowa

9164

składniki na 1 biszkopt kakaowy (pieczemy 2 szt. lub 1 z podwójnej porcji i przekrawamy na 2 blaty):
70 g mąki orkiszowej lub pszennej
10 g kakao
100 g cukru
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Następnie dodajemy po jednym żółtku, za każdy razem miksujemy do połączenia się z masą. Na koniec stopniowo dodajemy przesiana mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok.21x32cm) wyłożonej, samo dno, papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na ciasto kokosowo makowe:
110 g cukru
70 g maku
100 g wiórek kokosowych
5 białek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mak, wiórka kokosowe oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na masę serową:
1000 ml mleka
125 ml kwaśnej śmietany
5 żółtek
6 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
250 g masła, miękkiego

wykonanie:
Mleko zagotowujemy z cukrem pudrem. Żółtka dokładnie mieszamy ze śmietaną i wlewamy do gotującego się mleka. Chwilkę gotujemy na małym ogniu, aż powstanie serek. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy na ok. 30 min. Po tym czasie odcedzamy przez gęste sito. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo odciśnięty, wystudzony serek, miksując na gładką masę.

dodatkowo:
paczka okrągłych biszkoptów
rodzynki
3 galaretki np. pomarańczowe lub brzoskwiniowe
1000 gorącej wody

Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia.

złożenie ciasta:
W foremce umieszczamy jeden biszkopt kakaowy, rozsmarowujemy 1/3 część masy, układamy ciasto kokosowo makowe, rozsmarowujemy drugą część masy, układamy drugi biszkopt kakaowy i rozsmarowujemy pozostałą część masy. Układamy okrągłe biszkopty, na każdym układamy po jednej rodzynce (w biszkoptach możemy zrobić małe wgłębienia aby rodzynki lepiej się trzymały). Całość zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. /inspiracja z przepisu s. Anastazji/

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here