składniki na 1 biszkopt kakaowy (pieczemy 2 szt. lub jeden z podwójnej porcji i przekrawamy go na dwa blaty):
70 g mąki orkiszowej lub pszennej
110 g cukru
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
15 g kakao
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy ciasto do foremki (ok.21x32cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
składniki na masę czekoladowo bakaliową:
500 ml mleka
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki
2 żółtka
100 g cukru
200 g masła, miękkiego
1 łyżka kakao
50 g czekolady deserowej (posiekanej)
garść orzechów włoskich (posiekanych)
garść rodzynek
opcjonalnie: alkohol do smaku
wykonanie:
250 ml mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń z mąką oraz żółtkami i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem pudrem oraz kakao na puch. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy do połączenia się z masłem, opcjonalnie alkohol. Dodajemy orzechy, czekoladę oraz rodzynki i mieszamy łyżką.
składniki na masę z ananasem:
500 ml mleka
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki
2 żółtka
100 g cukru
200 g masła, miękkiego
1 puszka ananasa w plastrach (pokrojonych na mniejsze kawałeczki)
opcjonalnie: sok z cytryny do smaku
wykonanie:
250 ml mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń z mąką oraz żółtkami i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy do połączenia się z masłem, opcjonalnie sok z cytryny. Dodajemy pokrojonego ananasa i mieszamy.
dodatkowo:
ok. 25 szt. herbatników
ok. 125 mieszanki likieru kokosowego z wodą (proporcje wg uznania)
polewa czekoladowa
wykonanie ciasta:
Do blaszki wkładamy jeden blat ciasta. Rozsmarowujemy na nim masę czekoladowo bakaliową. Przykrywamy drugim blatem, na którym równomiernie rozsmarowujemy masę z ananasem. Układamy na niej namoczone w likierze z wodą herbatniki. Całość polewamy polewą czekoladową.
Wygląda bardzo apetycznie 🙂