brzoskwiniowiec z delicjami

548
[Głosów:0    Średnia:0/5]

składniki na biszkopt kakaowy:
70 g mąki orkiszowej lub pszennej
110 g cukru
10 g kakao
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

składniki:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie dodajemy stopniowo żółtka. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy do foremki (ok.21x32cm dół formy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 160-170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na masę:
500 ml mleka
1 budyń waniliowy
3 łyżki maki orkiszowej lub pszennej
4 łyżki cukru
200 g masła, miękkiego
opcjonalnie:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach

wykonanie:
Ok. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń oraz mąkę i całość wlewamy do gotującego się mleka. Całość cały czas mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z kawą na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na jednolitą masę.

dodatkowo:
2 opakowania delicji o smaku brzoskwiniowym
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
750 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączamy z nadmiaru syropu a następnie kroimy w kostkę.

wykonanie ciasta:
Biszkopt wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy 1/2 cz. kremu, układamy na nim delicje i wykładamy pozostałą część kremu. Układamy pokrojone brzoskwinie. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki aby galaretka całkowicie stężała.

(Visited 5 834 times)

6 KOMENTARZE

  1. Z 10 g kakao nie wychodzi taki kolor ciasta jak na zdjęciu, tak samo masa.. z takiej ilości składników jak w przepisie nie jest taka wysoka. Bzdurny przepis, nieadekwatny do zdjęcia!

    • Uwielbiam takie komentarze 🙂 Widzę, że z pieczeniem za wiele wspólnego nie masz 🙁 a te proporcje są jak najbardziej adekwatne do tego zdjęcia 🙂 Pozdrawiam serdecznie i zapraszam częściej 🙂

    • Mimi, jeśli używasz słabej jakości kakao to choćbyś wsypała 3 łyżki to i tak wyjdzie jasne. A co do masy to myślę, że jest OK jak na wymiar tej foremki 🙂

  2. Mimi – Rozjaśnij może trochę ekran 🙂 może zrobiłam za duże zbliżenia i wydaje Ci się nie wiadomo jak wysokie … 😉 liczy się smak i całokształt, za bardzo wchodzisz w szczegóły… 😉 pozdrawiam serdecznie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here