
składniki na biszkopt:
90 g mąki orkiszowej lub pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
140 g cukru
4 jajka
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy ciasto do blaszki (ok. 21×33 cm, miara dna formy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
składniki na ciasto kruche:
480 g mąki orkiszowej lub pszennej
165 g cukru
1 jajko
1 żółtko
125 ml śmietany, kwaśnej
250 g masła, schłodzonego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo na nadzienie roladek:
ok. 150 g orzechów włoskich, zmielonych
powidło śliwkowe
wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy cukier, jajko, żółtko, śmietanę i siekamy wszystko nożem. Dodajemy schłodzone masło, siekamy nożem na mniejsze kawałeczki, mieszając z pozostałymi składnikami a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i dzielimy na 4 części. Wkładamy do woreczków, schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. Po tym czasie jedno ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 20 min. w 170 st. C, na złoty kolor.
Pozostałe ciasta rozwałkowujemy na długość foremki, każde smarujemy powidłem śliwkowym, posypujemy zmielonymi orzechami i zwijamy w roladki. Przekładamy do foremki, pieczemy przez ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
składniki na krem budyniowy:
1000 ml mleka
3 jajka
4 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
220 g cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
250 g masła
dodatkowo:
2 galaretki zielone
750 ml gorącej wody
wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie a następnie pozostawiamy do lekkiego stężenia. 750 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem z wanilią. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy jajka, mąkę orkiszową oraz mąkę ziemniaczaną. Rozmieszane składniki wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas gotujemy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń, a następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch i dodajemy do niego stopniowo wystudzony budyń.
wykonanie ciasta:
Na dno blaszki wkładamy blat kruchego ciasta. Wykładamy 1/2 cz. kremu, układamy w odstępach roladki (ja ułożyłam tylko dwie, trzecią można podać jako osobne ciasto ). Pomiędzy roladki nakładamy tężejącą galaretkę. Całość wkładamy do lodówki aby galaretka stężała. Następnie na całe ciasto wykładamy pozostałą cz. kremu i przykrywamy biszkoptem. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. (Ciasto proponuję przygotować dwa dni przed podaniem. Ciasto przechowywałam w lodówce.)
Fajny efekt. Musiał być pyszny.
Bardzo efektowne ciacho
Mam pytanie czy roladki były pieczone w papierze . Ciasto wygląda efektownie i mam ochotę upiec synowi na 18 urodziny
Piekłam bez papieru, ale dla bezpieczeństwa może Pani luźno zawinąć w papier aby się nie „zrosły”.