ciasto snikers wg s. Anastazji

24659

składniki na ciasto kruche:
300 g mąki orkiszowej lub pszennej
100 g cukru pudru
5 żółtek
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła, schłodzonego

wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem dopieczenia na stolnicę, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Każde z osobna rozwałkowujemy, przekładamy do foremki  (ok. 21×33 cm, miara dna formy) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 20-30 min. w 190 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na ciasto orzechowe:
150 g orzechów
3 łyżki cukru kryształu
2 łyżki bułki tartej
5 białek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Połowę orzechów mielimy, a drugą połowę siekamy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy Orzechy wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz bułką tartą i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno. Pieczemy przez ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu brzegi ciasta delikatnie okrawamy ciasto od blaszki, wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na ciasto kokosowe:
200 g wiórek kokosowych
5 białek
220 g cukru

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy wiórka kokosowe i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno. Pieczemy przez ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu brzegi ciasta delikatnie okrawamy ciasto od blaszki, wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na krem budyniowy:
500 ml mleka
5 żółtek
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
2 i 1/2 łyżki maki orkiszowej lub pszennej
400 g masła, o temperaturze pokojowej

wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem z wanilią. W pozostały mleku dokładnie mieszamy budyń, mąkę oraz żółtka i wlewamy do gotującego się mleka. Całość mieszamy i gotujemy, aż powstanie budyń. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładką masę. Dzielimy na 3 równe części.

dodatkowo:
polewa czekoladowa

wykonanie ciasta:
Na jednym cieście kruchym rozsmarowujemy 1/3 kemu, układamy ciasto kokosowe, rozsmarowujemy krem, układamy ciasto orzechowe, rozsmarowujemy krem i układamy ciasto kruche. Całość delikatnie obciążamy deseczką i odstawiamy na 3-4 godziny w chłodne miejsce. Następnie ciasto polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Ciasto polecam przygotować 2-3 dni przed podaniem.

8 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here