malinowa chmurka

854
[Głosów:12    Średnia:3.3/5]

składniki na ciasto kruche:
150 g mąki orkiszowej lub pszennej
3 żółtka
30 g cukru pudru
100 g masła, schłodzonego
5 g cukru z prawdziwą wanilią
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz żółtka i sikamy nożem. Następnie dodajemy masło i wszystko razem siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do lodówki i schładzamy przez ok. 60 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy i przekładamy do blaszki (ok. 21×33 cm, miara dna formy) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C. przez ok 15 min., aż ciasto się zrumieni. Po upieczeniu cisto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a najlepiej upiec je dzień wcześniej.

składniki na bezę:
3 białka
150 g cukru
2 łyżeczki maki ziemniaczanej

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo po 1 łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając, aż białka masa będzie lśniąca. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na duża blachę wykładamy papier do pieczenia, rysujemy na nim prostokąt wielkości blaszki w jakiej piekliśmy ciasto kruche. W obrębie prostokąta wykładamy ubite białka. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 140 st. C przez ok. 60 min., następnie pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Beza powinna być chrupka.

składniki na galaretkę z malinami:
600 g malin
3 malinowe galaretki
870 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Do zimnej galaretki dodajemy maliny, mieszamy i wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę równomiernie wykładamy na kruche ciasto. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

składniki na krem śmietankowy:
500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
250 g serka mascarpone, schłodzonego
3 łyżki cukru pudru
nasionka z 1 laski wanilii

wykonanie:
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Serek miksujemy z ziarenkami wanilii, dodajemy ubitą śmietankę i miksujemy do połączenia się składników. Gotowy krem wykładamy na schłodzone ciasto. Na krem wykładamy wystudzoną bezę. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz.  Ciasto przechowujemy w lodówce przez max. trzy dni. (inspiracja z przepisu Bananowa chmurka)

 

(Visited 8 422 times)

4 KOMENTARZE

  1. Ciasto obowiązkowo gości u nas przy każdej rodzinnej imprezie ☺
    Ale u mnie bita śmietana z serkiem nie jest tak fajna do krojenia więc dodaję trochę żelatyny ?
    Czy tylko ja mam taki problem?

    • Ja raczej nie mam problemu. Ostatnio również robiłam na tej samej zasadzie krem do torta i bardzo fajnie się trzymał przez trzy dni, oczywiście przechowywany cały czas w lodówce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here