drożdżowe bułeczki z nadzieniem ziemniaczanym

5547

składniki na ciasto drożdżowe:
500 g mąki orkiszowej lub pszennej
30 g drożdży
250 ml mleka
6 ml oleju
2 jajka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
1 jajko do posmarowania bułeczek

wykonanie:
W miseczce dokładnie mieszamy drożdże z mlekiem, cukrem oraz 4 łyżkami mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, sól, podrośnięty zaczyn i zagniatamy cisto, pod koniec wyrabiana dodajemy olej (gdyby ciasto było za luźne dodajemy trochę więcej mąki). Formujemy kulę i pozostawiamy do wyrośnięcia (odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywając bawełnianą ściereczką).

składniki na farsz ziemniaczany:
500 g ugotowanych ziemniaków
3 cebule
200 g sera białego
tłuszcz
sól, pieprz

wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Do ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulkę, ser. Całość ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, doprawiamy solą oraz pieprzem.

wykonanie bułeczek:
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy krążki. Na każdy nakładamy farsz, zlepiamy brzegi i formujemy bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok. 20-30 min. w 180 st. C. Podajemy na ciepło z roztopionym masłem i podsmażoną cebulką.

dodatkowo do podania:
masło
cebula

wykonanie:
Cebulkę podsmażamy na maśle.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here