ciasto pijak

16466

składniki na biszkopt:
60 g mąki orkiszowej lub pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
90 g cukru
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy przesiane mąki. Mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21×33 cm, miara dna formy) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy przez ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na ciasto makowo kokosowe:
6 białek
150 g maku
150 g kokosu
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy wymieszane suche składniki i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

składniki na masę budyniową:
400 ml mleka
6 żółtek
25 g mąki ziemniaczanej
25 g mąki orkiszowej lub pszennej
100 g cukru
250 g masła, miękkiego

wykonanie:
250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę orkiszową oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy dodajemy stopniowo wystudzony budyń, miksujemy na gładki krem.

dodatkowo:
1 słoiczek konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki
ok. 22 szt. okrągłych biszkoptów
ok. 200 ml wódki wymieszanej z wodą do nasączenia biszkoptu i biszkoptów
wiórka do posypania

składniki na polewę czekoladową:
100 g masła
100 g cukru pudru
40 g kakao
4 łyżki mleka

wykonanie:
Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy cukier mieszamy. Następnie dodajemy kakao oraz mleko. Wszystko mieszamy i chwilkę jeszcze podgrzewamy, gdy polewa będzie gładka i aksamitna zestawiamy z ognia. Chwilkę przestudzamy.

wykonanie ciasta:
Biszkopt przekładamy do foremki, nasączamy go wódką wymieszaną z wodą. Na nim rozsmarowujemy konfiturę z czarnej porzeczki. Na konfiturę kładziemy ciasto makowo kokosowe. Następnie równomierne wykładamy masę budyniową, w którą delikatnie wciskamy nasączone w pozostałą wódką z wodą. Wierzch polewamy polewą czekoladową i oprószamy wiórkami kokosowymi. Całość schładzamy w lodówce przez min. 12 godz. (najlepiej przez noc). Kroimy mokrym nożem.


4 KOMENTARZE

Skomentuj posmakujto! Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here