torcik cappuccino na Dzień Babci i Dziadka

475
[Głosów:13    Średnia:4.8/5]

składniki na biszkopt cappuccino:
80 g mąki orkiszowej lub pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g kawy cappuccino
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
160 g cukru
4 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo wymieszane z wodą żółtka. Na koniec wsypujemy wymieszaną mąkę orkiszową z mąką ziemniaczaną, cappuccino oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto przelewamy do tortownicy (wyłożonej samo dno papierem do pieczenia) o średnicy 21 cm. Pieczemy w 170 st. C, przez ok. 30- 40 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia i przekrawamy na 4 blaty. Ja Składniki podzieliłam na 4 części i piekłam każdy blat osobno, po ok. 10-15 min., każdy. Można składniki podzielić na dwie części, upiec 2 biszkopty a po wystudzeniu przekroić każdy na dwa blaty, aby w sumie uzyskać cztery.

składniki na nasączenie blatów:
1 łyża kawy cappuccino
1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
ok. 200 ml gorącej wody
opcjonalnie: alkohol do smaku

wykonanie:
Kawy rozpuszczamy w wodzie, studzimy. Dodajemy alkohol, mieszamy.

składniki na krem do przełożenia:
375 ml śmietany kremówki 30%
1/2 galaretki cytrynowej
ok. 60 ml gorącej wody
2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
1 łyżka kawy cappuccino

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy cappuccino, ubijamy. Na końcu dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia się. Gotowym kremem przekładamy wystudzone i nasączone krążki biszkoptu cappuccino. Schładzamy.

Tort dekorujemy dowolna masą lub polewą. Ja użyłam masy budyniowej.

składniki na masę budyniową:
500 ml mleka
1 budyń toffi
2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki cukru (mniej lub więcej do smaku)
200 -250 masła, w temperaturze pokojowej
opcjonalnie: barwniki spożywcze

wykonanie:
250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń z mąką orkiszową oraz ziemniaczaną. Dodajemy do gotującego się mleka, cały czas mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Temperatury masła i budyniu muszą być takie same aby krem się nie zważył. Masło miksujemy, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem.

dodatkowo użyłam:
złotych perełek
różowego cukru
etykiety wyszperane z internetu

(Visited 598 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here