składniki na ciasto:
200 g mąki orkiszowej lub pszennej
50 g zmielonych migdałów
50 g cukru pudru
100 g masła, schłodzonego
1 żółtko
1 szczypta soli
wykonanie:
Mąkę mieszamy ze zmielonymi migdałami, cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy żółtko, masło i siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt i pieczemy w 180 st. C przez ok. 10 min. Jak blat się piecze przygotowujemy masę migdałową na rant.
dodatkowo na wierzch mazurka:
ok. 1/2 słoiczka konfitury/ dżemu brzoskwiniowej lub pomarańczowej
bakalie
składniki na masę migdałową:
200 g masy marcepanowej
1 białko
50 ml rumu
wykonanie:
Masę marcepanową dokładnie mieszamy z białkiem i rumem. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką i wyciskamy dowolny kształt na brzegach podpieczonego ciasta. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 10 min., do zrumienienia wyciśniętego rantu. Po upieczenia ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Na wystudzone ciasto wykładamy konfiturę, omijając rant ciasta. Wierzch dowolnie dekorujemy bakaliami.