mazurek cygański

692
[Głosów:7    Średnia:4.6/5]

składniki:
100 g mąki orkiszowej lub pszennej
100 g cukru pudru
5 jajek (białka oddzielone od żółtek
500 g bakali (ja użyłam: 100 g rodzynek, 100 g żurawiny (posiekanej), 100 g daktyli (posiekanych), 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy, 100 g migdałów (drobno posiekanych), 50 g orzechów włoskich (drobno posiekanych))
1 arkusz wafla

wykonanie:
Bakalie mieszamy z mąką. Żółtka miksujemy z cukrem, aż uzyskamy jasną masę. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Ubita białka dodajemy do masy z żółtek i delikatnie mieszamy. Dodajemy bakalie z mąką i mieszamy do połączenia się składników. Wafel umieszczamy na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli potrzeba przycinamy dopasowując go do dna foremki). Na wafel wykładamy ciasto z bakaliami. Pieczemy w 170-  180 st. C, przez ok. 35-40 min. Po upieczeniu studzimy na kratce, polewamy lukrem i dowolnie dekorujemy.

składniki lukier:
100 g cukru pudru
ok. 10 g soku z cytryny
ok.5 -10 g wody

wykonanie:
Cukier puder dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny oraz wodą. Jeśli potrzebujemy uzyskać gęstszy lukier dodajemy więcej cukru pudru jeśli chcemy mieć rzadszy dodajemy więcej soku lub wody.

(Visited 1 211 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here