mazurek cygański

5187

składniki:
100 g mąki orkiszowej lub pszennej
100 g cukru pudru
5 jajek (białka oddzielone od żółtek
500 g bakali (ja użyłam: 100 g rodzynek, 100 g żurawiny (posiekanej), 100 g daktyli (posiekanych), 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy, 100 g migdałów (drobno posiekanych), 50 g orzechów włoskich (drobno posiekanych))
1 arkusz wafla

wykonanie:
Bakalie mieszamy z mąką. Żółtka miksujemy z cukrem, aż uzyskamy jasną masę. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Ubita białka dodajemy do masy z żółtek i delikatnie mieszamy. Dodajemy bakalie z mąką i mieszamy do połączenia się składników. Wafel umieszczamy na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli potrzeba przycinamy dopasowując go do dna foremki). Na wafel wykładamy ciasto z bakaliami. Pieczemy w 170-  180 st. C, przez ok. 35-40 min. Po upieczeniu studzimy na kratce, polewamy lukrem i dowolnie dekorujemy.

składniki lukier:
100 g cukru pudru
ok. 10 g soku z cytryny
ok.5 -10 g wody

wykonanie:
Cukier puder dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny oraz wodą. Jeśli potrzebujemy uzyskać gęstszy lukier dodajemy więcej cukru pudru jeśli chcemy mieć rzadszy dodajemy więcej soku lub wody.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here