ciasto mleczna kanapka – bez pieczenia

53418

składniki:
250 g mleka w proszku (nie granulowanego)
150 ml mleka świeżego
60 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
200 g masła, miękkiego
dodatkowo:
ok. 54 szt. herbatników kakaowych (ilość zależy od ich wielkości)
polewa czekoladowa

wykonanie:
Świeże mleko zagotowujemy z cukrem z wanilią lub ziarenkami z wanilii i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo na przemian wystudzone mleko z wanilią oraz mleko w proszku. Miksujemy do połączenia się składników.

Na dnie foremki (ok.21x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Na nie równomiernie rozsmarowujemy 1/2 część kremu. Przykrywamy warstwą herbatników i rozsmarowujemy pozostały krem, na którym układamy warstwę herbatników. Całość polewamy polewą czekoladową. Ciasto pozostawiłam na noc w chłodnym miejscu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here