ciasto śnieżny puch – bez pieczenia

9965

składniki:
500 g sera białego, zmielonego
300 ml śmietanki kremówki
2 galaretki (np. cytrynowe lub agrestowe lub malinowe)
500 ml gorącej wody
2 łyżki cukru pudru lub do smaku
dodatkowo:
ok. 5 – 6 łyżek wiórek kokosowych do posypania ciasta
ok. 15 szt. herbatników + 4 na docinke (ilość herbatników zależy od ich wielkości)

wykonanie:
Na dnie foremki (ok.21x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. 1/2 część wystudzonej galaretki (najlepiej lekko tężejącą, wtedy masa nie będzie bardzo pryskać podczas miksowania) dodajemy do ubitej śmietanki i miksujemy do połączenia. Całość dodajemy do zmielonego sera, miksujemy i wlewamy pozostałą galaretkę. Miksujemy na jednolitą masę. Wylewamy na herbatniki, wstawiamy do lodówki, gdy masa lekko stężeje posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here