składniki na ciasto:
260 g mąki
6 jajek
180 g cukru
100 g masła
3 łyżki kakao
120 ml wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
ok. 125 ml naparu mocnej kawy do nasączenia ciasta
wykonanie:
Masło roztapiamy. Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę. Następnie powoli wlewamy przestudzone masło oraz wodę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (22x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 30 -35 min. Po upieczeniu dostawiamy do całkowitego wystudzenia i przekrawamy na dwa blaty. (Ja składniki podzieliłam na pół i upiekłam dwa osobne blaty)
składniki na krem z michałkami:
250 g czekoladek Michałki
500 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka gorącej wody
opcjonalnie:
cukier puder do smaku
wykonanie:
Kawę rozpuszczamy w wodzie. Czekoladki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Serek miksujemy ze śmietanką na sztywną masę. Dodajemy wystudzoną kawę oraz starte czekoladki i miksujemy tylko do połączenia się.
składniki na bitą śmietanę:
500 ml śmietanki kremówki
3-4 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
2-3 łyżeczki żelatyny
60 ml gorącej wody
dodatkowo:
ok. 50 g czekolady deserowej, startej na grubych oczkach
dżem z czarnej porzeczki lub powidło śliwkowe
wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy wystudzoną żelatynę i miksujemy do połączenia się.
wykonanie ciasta:
Pierwszy blat nasączmy kawą. Smarujemy powidłem śliwkowym lub dżemem. Wykładamy całą masę michłkową. Przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy. Wykładamy równomiernie masę z bitej śmietany. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc.