bardzo łatwe ciasto z makiem mieszane widelcem

4401

składniki na ciasto:
450 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g cukru
250 ml kefiru naturalnego
125 ml oleju np. słonecznikowego
4 jajka
1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
1 puszka gotowej masy makowej

wykonanie:
Kefir mieszamy z olejem, jajkami, cukrem oraz ekstraktem cytrynowym. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremki (ok.23x35cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzch ciasta wykładamy kupkami masę makową. Ciasto pieczemy w ok. 175 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60-70 min.

Upieczone i wystudzone ciasto polewamy lukrem. Lukier robię na „oko”: cukier puder mieszam z sokiem z cytryny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here