
składniki na biszkopt:
70 g mąki
25 g kakao
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
100 g cukru
2 łyżki oleju
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia oraz olej i mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 40 min.
składniki na krem:
500 ml mleka
3 żółtka
150 g cukru
40 g budyniu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
200 g masła (w temperaturze pokojowej)
wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka z budyniem oraz mąką i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (temperatura pokojowa). Masło miksujemy na puch a następnie stopniowo dodajemy budyń i miksujemy na gładki krem. 1/2 kremu wykładamy równomiernie na biszkopcie, układamy maczane w naparze kawy biszkopty i wykładamy pozostały krem.
dodatkowo:
okrągłe biszkopty
napar z kawy
składniki na warstwę galaretki z brzoskwiniami:
2 galaretki brzoskwiniowe
750 ml gorącej wody
1 puszka brzoskwiń w syropie
wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy. Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę i układamy na kremie. Na wierzch ciasta wykładamy lekko tężejącą galaretkę. Całość wstawiamy do lodówki aby galaretka całkiem stężała.
