pomarańczowa chmurka

6115

składniki na ciasto kruche:
150 g mąki
30 g cukru pudru
100 g masła
3 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej o pieczenia). Pieczemy w ok. 190 st. C, aż będzie rumiane. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia.

składniki na warstwę z galaretki i pomarańczy:
3 galaretki pomarańczowe
1000 ml gorącej wody
ok. 4 średniej wielkości pomarańczy (po obraniu ze skórki ok. 600 g)

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Pomarańcze obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (jeśli maja twarde błonki to je usuwamy). Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy do niej pokrojone pomarańcze, mieszamy i wykładamy na wystudzony kruchy spód. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała.

składniki na krem śmietankowy:
500 ml śmietanki kremówki 30-36%
250 g serka typu mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy na sztywny krem. Gotowy krem wykładamy na stężałą galaretkę. Na wierzchy układamy bezę. Całość schładzamy.

składniki na bezę:
3 białka
150 g drobnego cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Masę białkową wykładamy do foremki (22×32 cm, wyłożoną papierem do pieczenia) Pieczemy w 140 st. C przez ok. 60 – 80 min. wystudzoną bezę układamy na kremie śmietankowym. Ciasto schładzamy przez kilka godzin. (Bezę można upiec dzień wcześniej)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here