
składniki na biszkopt czekoladowy:
70 g mąki
25 g kakao
50 g czekolady 64%, startej
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
100 g cukru
2 łyżki oleju
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Do tak przygotowanej masy jajecznej, w dwóch partiach, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, czekoladę oraz olej. Całość delikatnie łączymy za pomocą szpatułki – tylko do momentu połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach około 23 × 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Pieczemy w temperaturze 175°C przez ok. 35 minut.
składniki na krem czekoladowy:
500 ml mleka
150 g cukru
3 żółtka
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
5 kostek czekolady mlecznej
5 kostek czekolady 64%
200 g masła w temperaturze pokojowej
wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W osobnym naczyniu mieszamy dokładnie pozostałą ilość mleka z żółtkami, proszkiem budyniowym oraz mąką pszenną. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do gotującego się mleka, cały czas energicznie mieszając, aby uniknąć grudek. Gotujemy na małym ogniu, aż masa wyraźnie zgęstnieje i przybierze konsystencję gęstego budyniu. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia – do temperatury pokojowej. Czekoladę rozpuszczamy – można to zrobić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Po rozpuszczeniu również pozostawiamy ją do ostudzenia. Miękkie masło miksujemy na jasną, puszystą masę. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy wystudzony budyń, cały czas miksując, aż krem stanie się gładki i jednolity. Na końcu wlewamy wystudzoną czekoladę i miksujemy jeszcze przez chwilę, aż całość dobrze się połączy. Gotowy krem równomiernie rozprowadzamy na wcześniej upieczonym i wystudzonym biszkopcie. Biszkopt przed nałożeniem kremu można delikatnie nasączyć.
składniki na warstwę truskawek z galaretką:
ok. 500 g truskawek
750 ml gorącej wody
2 galaretki truskawkowe
wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy je równomiernie na wierzchu wcześniej rozprowadzonego kremu. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć, delikatnie wylewamy ją na powierzchnię ciasta, tak aby przykryła owoce. Całość wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc), aż galaretka całkowicie zastygnie.

