marynowane maślaki

1775

maslaki_marynowane
składniki:

500 ml wody
200 ml octu
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
200 g cebuli
4-5 ziarenek pieprzu czarnego
2-3 liście laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
dodatkowo:
2000 ml wody
    
wykonanie:
Maślaki czyścimy, obieramy ze skórki, większe kroimy na mniejsze części, myjemy. Do dużego garnka wlewamy 2 l wody, wsypujemy sól i doprowadzamy do wrzenia. Do wrzątku wkładamy maślaki i gotujemy ok. 10 min. Obgotowane grzyby odcedzamy i wkładamy do wyparzonych słoiczków przekładając warstwami pokrojoną w talarki cebulą. Do garnka wlewamy wodę, ocet, cukier, pieprz, liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewę wlewamy do słoiczków z grzybami. Słoiki zakręcamy, wkładamy do garnka, wlewamy wody do 3/4 wysokości słoików  i pasteryzujemy przez ok. 25 min.

maslaki_marynowane1

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here