
składniki na ciasto kruche:
500 g mąki
1 szkl cukru
250 g masła
3 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, śmietanę oraz żółtka na końcu dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie zagniatamy cisto. Dzielimy na dwie równe części.
składniki na masę:
1000 ml mleka
4 łyżki cukru
3 budynie waniliowe
dodatkowo:
1000 g jabłek
kasza manna
wykonanie:
Z podanych składników gotujemy budyń. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki i obtaczamy w kaszy manny.
Blaszkę (21 cm x 37 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki. Na ciasto układamy cząstki jabłek, wykładamy na nie budyń. Przykrywamy drugą częścią ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez ok. 30 min. w 180 – 200 st. C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. (inspiracja z przepisu s. Anastazji)
ma przezabawną nazwę! 🙂
Jaka wielkość blaszki została użyta?
21cm x 37cm, już dopisałam w przepisie. Pozdrawiam.