domowe krakersy serowe

3474


składniki:

145 g mąki
60 g sera żółtego np. cheddar
38 g masła
60 ml wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki sody
dodatkowo opcjonalnie:
sól do oprószenia

wykonanie:
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na stolnicy umieszczamy wszystkie składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka lub zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 60 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy jak najcieniej się da. Przy pomocy noża lub radełka wykrawamy prostokąty lub dowolne kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i każdy nakłuwamy widelcem. Możemy oprószyć solą. Pieczemy przez ok. 5 – 10 min. w 200 st. C. na złoty kolor.

krakersy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here