domowe paluchy drożdżowe z serem

301
[Głosów:0    Średnia:0/5]


składniki na ciasto:

300 g maki
22 g drożdży
30 g cukru
150 ml mleka, letniego
2 żółtka
40 g masła
szczypta soli

wykonanie:
Drożdże mieszamy z cukrem oraz letnim mlekiem, dodajemy ok. 6 łyżek mąki, mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia na ok. 15 min. Gdy rozczyn urośnie dodajemy go do reszty mąki. Dodajemy żółtka, roztopione masło oraz sól i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

składniki na masę serową:
275 g twarogu, tłustego
100 g cukru pudru
1 łyżka masła
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
skórka otarta z 1 cytryny
sok z cytryny do smaku
opcjonalnie:
1 budyń waniliowy

wykonanie:
Cytrynę sparzamy i szorujemy. Ser mielimy lub ucieramy widelcem. Dodajemy do niego cukier, masło, jajko oraz żółtka i ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy otartą skórkę z cytryny, śmietanę oraz sok z cytryny do smaku. Jeśli masa wyjdzie za rzadka, dodajemy opakowanie budyń.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt prostokąta, na ok. 5 mm grubości. Na połowie ciasta rozsmarowujemy masę serową i składamy ciasto na pół, przykrywając ciasto z masą serową. Delikatnie przyciskamy i wyrównujemy. Następnie tniemy na paski ok. 2 cm szerokości, zaczynając od krótszego boku. Pasy skręcamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok 10 min. do podrośnięcia. Smarujemy białkiem. Pieczemy przez ok. 20 min. w 170 st. C. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem lub posmarować cytrynowym lukrem.

składniki na lukier cytrynowy:
niewielka ilość cukru pudru
sok z cytryny
skórka otarta z cytryny

wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Jeśli chcemy aby lukier był gęstszy dodajemy więcej cukru a jeśli chcemy aby był rzadszy dodajemy więcej soku.

paluchy_drozdzowe

(Visited 2 893 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here