domowy pasztet bez pieczenia

3729

składniki:
250 g szynki
250 g karkówki
250 g wątróbek kurzych
3 cebule, średnie wielkości
2 ząbki czosnku
1 czerstwa bułeczka
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
200 ml wody
sól, pieprz
opcjonalnie:
tłuszcz: smalec lub masło

wykonanie:
Szynkę i karkówkę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy na patelnie z rozgrzanym tłuszczem, dodajemy cebule pokrojona w piórka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie solimy, wlewamy wodę i dusimy, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy rozdrobnioną bułkę, mieszamy i pozostawiamy, aż wchłonie sos. Na osobnej patelni smażymy wątróbkę. Następnie dodajemy ją do mięsa. Całość doprawiamy przyprawami. Wszystko mielimy maszynką o drobnych oczkach i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. (Gdyby pasztet wyszedł za twardy dodajemy do niego parę łyżek tłuszczu) Przekładamy do foremki lub do słoiczków i wstawiamy do lodówki na ok. 60 min.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here