szarlotka sypana

3896


składniki:

150 g mąki
200 g kaszy manny
160 g cukru (lub więcej)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
170 g schłodzonego masła
1500 g jabłek
cynamon

wykonanie:
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę, kaszę mannę, cukier oraz proszek do pieczenia razem mieszamy. Dzielimy na 3 części. Na dno tortownicy (22 cm średnicy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem, wsypujemy jedna część suchych składników na które wykładamy połowę startych jabłek, wyrównujemy i oprószamy cynamonem. Następnie wsypujmy drugą część suchych składników, wykładamy pozostałe jabłka, wyrównujemy, oprószamy je cynamonem i przysypujemy ostatnią częścią suchych składników. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na wierzchu ciasta. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 60 min. Szarlotkę możemy podawać na ciepło jak i po przestygnięciu 🙂 (inspiracja z przepisu Justyny Milczanowskiej 🙂 )

szarlotka_sypana

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here