RSS

domowy serek topiony

Kwiecień 20
domowy serek topiony

serek_topinyskładniki:
750 g białego sera
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
opcjonalnie:
dowolne przyprawy

wykonanie:
Ser wkładamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy jajko, sodę oraz sól, opcjonalnie dowolne przyprawy i miksujemy przy pomocy blendera do momentu połączenia się składników. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy cały czas przez ok. 15 – 20 minut, aż masa zrobi się gładka i aksamitna. Gotowy serek topiony przekładamy do miseczek i odstawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w lodówce.

 

Posted by on 20 kwietnia 2016 in sery, śniadania

2 komentarze

Tags: , , ,

2 responses to “domowy serek topiony

  1. kasia

    20 kwietnia 2016 at 15:55

    Slyszalam, ale jeszcze nie robilam.
    Wyglada zachecajaco!
    🙂

     
    • Aśka

      20 kwietnia 2016 at 20:08

      Warto wypróbować 🙂 na pewno jest zdrowszy niż ten z półki sklepowej 😉

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *