
składniki:
50 g korzenia imbiru
50 g korzenia chrzanu
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
2 cytryny
150 g miodu (najlepiej spadziowy lub lipowy)
dodatkowo:
10 g ziół prowansalskich
300 ml wrzącej wody
wykonanie:
Wszystkie składniki szatkujemy przy pomocy robota kuchennego np. Thermomix, do konsystencji drobnej surówki lub nożem nierdzewnym. Następnie przekładamy wszystko do dużego słoika i dodajemy miód. Odstawiamy na 24 godz. w ciepłe miejsce. W osobnym słoiku gorącą wodą zalewamy zioła prowansalskie. Po ostygnięciu (poniżej 40°C) zaparzone zioła dodajemy do wcześniej wykonanej mikstury i odstawiamy na 12 godz. Po tym czasie odciskamy syrop od pulpy najlepiej przez gazę lub w zaparzaczu do kawy. Powstały syrop przechowujemy w lodówce. Stosujemy przy różnego rodzaju dolegliwościach. Przy silnych infekcjach dodatkowo stosujemy olejek z oregano: dla dzieci 1 kropla dwa razy dziennie na łyżkę syropu, dorośli 5 kropel rano i wieczorem na łyżkę syropu. Wskazane jest przed połknięciem przepłukanie gardła i ust wodą. Sam syrop można stosować w ciągu dnia co 4 godz. a w nocy przy nasilającym się kaszlu.
Właściwości mikstury: przeciwbakteryjny, przeciwwirusowy, przeciwzapalny, przeciwgorączkowy, przeciw pasożytom, przeciwkaszlowy (inspiracja z przepisu Pana Tadeusza Rolnik)
Jako lekarz z https://www.panorama-morska.pl/ polecam także samodzielne wykonanie syropu z czosnku, miodu, cytryny i szklanki przegotowanej i wystudzonej wody – taki syrop pity dwa razy dziennie znacznie poprawi naszą odporność i zmusi organizm do działania.