RSS

ciasto a la snikers s. Anastazji

Marzec 15

składniki na 1 biszkopt kakaowy:
(pieczemy 2 takie same)
60 g mąki orkiszowej lub pszennej
110 g cukru
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
20 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy ciasto do foremki (ok.21x32cm dół formy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na ciasto z orzechami:
250 g zmielonych orzechów
5 białek
3/4 szkl cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy. Dodajemy zmielone orzechy, wymieszaną mąkę ziemniaczaną z mąką orkiszową oraz proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. C.Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na krem z żółtek:
5 żółtek
100 g cukru
125 ml mleka
300 g miękkiego masła
opcjonalnie trochę alkoholu (do smaku)

wykonanie:
Żółtka dokładnie mieszamy z mlekiem oraz cukrem. Wstawiamy na ogień i gotujemy, cały czas mieszając, aż zgęstnieje (nie za długo aby się nie zważyła). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzoną masę z żółtek i miksujemy na jednolity krem.

dodatkowo:
puszka masy kajmakowej
starta czekolada do posypania

wykonanie ciasta:
Na jednym z blatów kakaowych rozsmarowujemy równomiernie ok. 3/4 kremu z żółtek. Przykrywamy go ciastem z orzechami. Rozsmarowujemy całą masę kajmakową. Wykładamy drugi blat kakaowy i rozsmarowujemy na nim pozostały krem z żółtek. Wierzch posypujemy tartą czekoladą. Całość schładzamy.

 

Posted by on 15 marca 2017 in Bez kategorii

2 komentarze

2 responses to “ciasto a la snikers s. Anastazji

  1. Anna

    21 marca 2017 at 17:37

    Proszę o podanie wielkości blachy.

     
    • Aśka

      22 marca 2017 at 09:59

      ok.21×32 cm dno formy, już dopisałam w opisie 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *