sernik na zimno z truskawkami

4330

składniki:
250 g serka mascarpone
200 g świeżych truskawek
200 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
3 łyżki cukru pudru (mniej lub więcej, do smaku w zależności od słodkości truskawek)
1 galaretka truskawkowa
250 ml gorącej wody
ok. 10 szt. biszkoptów, podłużnych

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Do lekko tężejącej galaretki dodajemy serek mascarpone oraz truskawki i miksujemy blenderem aby uzyskać gładką konsystencję. Wstawiamy do lodówki aby lekko zgęstniała. Tortownicę (średnica 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dniu układamy biszkopty. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę z cukrem pudrem, dodajemy ją do tężejącej mieszanki i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy na biszkopty do tortownicy. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

składniki na wierzch ciasta:
200 -250 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
parę świeżych truskawek

wykonanie:
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Ubitą śmietanką oraz truskawkami dekorujemy sernik.

(inspiracja przepisu z mojewypieki. com)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here