RSS

domowe precle

Listopad 10

składniki:
600 g mąki orkiszowej lub pszennej
20 g drożdży
400 ml mleka, letniego
2 łyżeczki soli
dodatkowo
mak, sezam, sól grubo ziarnista do oprószenia
4 łyżeczki sody do gotowania

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z ok.125 ml letniego mleka i ok 2 łyżkami mąki. Odstawiamy do podrośnięcia. Pozostałą mąkę mieszamy z solą a następnie dodajemy podrośnięty zaczyn oraz resztę letniego mleka i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Następnie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Dzielimy na 10 części. Każdą z nich rolujemy w wałeczki o cieńszych końcach, oplatamy i przyklejamy do grubszej części. W dużym garnku zagotowujemy z sodą. Wkładamy precle (każdy z osobna) do gotującej się wody i gotujemy przez ok. 30- 40 sekund, aż podrosną. Wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej, wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy makiem lub sezamem lub gruboziarnistą solą. Pieczemy przez ok. 15 – 20 min. w 180 st. C.


 

Tags: , ,

2 responses to “domowe precle

  1. Malwina

    10 listopada 2017 at 22:16

    Bardzo ładnie wyszły, kiedyś też upiekłam, muszę powtórzyć, to jest fantastyczna przekąska 🙂

     
    • Aśka

      11 listopada 2017 at 12:50

      Dziękuję, ja po raz pierwszy robiłam jako gotowane i jestem mile zaskoczona, woda z sodą nadają im ciekawy smak 🙂 polecam

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *