biscotti z suszonymi figami i orzechami

2720

składniki:
250 g maki orkiszowej lub pszennej
100 g cukru
100 g suszonych fig Helio
60 g orzechów laskowych lub migdałów
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
Suszone figi oraz orzechy kroimy n mniejsze kawałki. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz solą. W osobnym naczyniu miksujemy jajka z cukrem na puszysta masę. Do masy jajeczne dodajemy suche składniki i mieszamy np. szpatułką. Następnie dodajemy pokrojone figi oraz orzechy. Wszystko mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie część. Mokrymi dłońmi przekładamy (najpierw jedną część) na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując podłużny wałek, lekko spłaszczony.  Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo, układamy zachowując odstęp gdyż ciasta podrosną.  Pieczemy w 170 st. C przez ok. 20 min. Następnie wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy do lekkiego przestudzenia (ok. 5-10 min.) i kroimy po skosie na „kromeczki”. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na leżąco. Podpiekamy po ok. 5 min. z każdej strony. Idealnie smakują maczane w kawie 🙂

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here