składniki na ciasto:
4 szklanki mąki
1 szkl. cukru
150 g masła
2 jaja
2 łyżki miodu
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą na stolnicy. Zagniatamy ciasto, dzielimy na trzy równe części i pieczemy na złoty kolor.
składniki na masę serową:
1000 g dwukrotnie zmielonego tłustego sera
1 szklanka cukru pudru
200 g masła
1 budyń śmietankowy
3 jaja
wykonanie:
Ser ucieramy z cukrem pudrem i jajami. W garnku roztapiamy masło. Do gorącego masła dodajemy ser, budyń i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Ser dzielimy na trzy części. Gorącą masą serową przekładamy ciasto: ciasto piernikowe – masa serowa – ciasto piernikowe – masa serowa – ciasto piernikowe – masa serowa.
wierzch ciasta:
2 galaretki brzoskwiniowe
brzoskwinie z puszki
wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w 0,7 l gorącej wody. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Mieszamy z galaretkami i gdy zaczną tężeć wykładamy na ser.
Ciasto można upiec 3-4 dni wcześniej, odłożyć w chłodne miejsce, wtedy najlepiej smakuje.